fbpx
skip to Main Content

Realiti Berkenaan Kediaman Berstatus LEASEHOLD yang Harus Difahami

(Artikel ini ditulis utk rujukan para pelawat page ini yang ragu-ragu utk membeli rumah berstatus Leasehold. Harap bermanfat )

Secara asasnya untuk kawasan berstatus FREEHOLD, rumah disitu harganya lebih tinggi atau mungkin jauh lebih tinggi berbanding kawasan bersebelahan. Ini disebabkan premium amat tinggi perlu dibayar oleh pemaju apabila ingin menukar status tanah pertanian kepada bangunan yang akhirnya kos tersebut diserap oleh pembeli. Tetapi adakah pembeli rumah berstatus FREEHOLD akan dijamin sepenuhnya hak mereka terhadap pemilikan tanah tersebut. Jawapannya masih belum dijamin.

Kerajaan sebenarnya berhak mengambil mana-mana tanah samada FREEHOLD atau LEASEHOLD pada bila-bila masa utk apa-apa projek kerajaan melibatkan kepentingan awam dengan membayar pampasan. Maka kepada pemegang tanah berstatus FREEHOLD anda sebenarnya tidaklah selamat sepenuhnya. Ramai orang berasa amat risau terhadap LEASEHOLD hanya kerana ia bermaksud “pajakan” tanpa memahami sepenuhnya berkenaannya dan realiti sebenar.

Tanah berstatus LEASEHOLD yang baru ditukar syarat tanah kepada bangunan akan ditetapkan pegangan selama 99 tahun. Perlu kita sedar 99 tahun itu teramat lama sebenarnya. Kita baru merdeka 63 tahun.

Cuba kita bayangkan rumah lama yang berusia 99 tahun. Dibina pada tahun 1920. Rumah itu sendiri sebenarnya sudah tidak selamat utk diduduki. Maka anda mungkin boleh menganggap rumah yang anda beli ketika ini tidak mungkin akan diduduki oleh pewaris anda ketika tempoh 99 tahun itu tamat. Ia hanya sebuah tapak rumah kecil yang tinggal tiang yang dikongsi oleh lebih kurang 100 orang pewaris generasi ke-4 anda.

Dalam membeli tanah lot bangunan atau pertanian yang berstatus LEASEHOLD, penilaian mungkin diperlukan, namun membeli rumah yg berada di atas tanah yg bersaiz kecil anda tidak perlu terlalu memikirkannya. (Kenapa? Akan diterangkan di bawah yang bersangkut paut dengan kiraan premium dan keuntungan harta tanah)

Perlu juga diterima bahawa agak sukar untuk sesuatu rumah itu kekal diwarisi oleh generasi yang sama sepanjang 99 tahun tersebut. Kebiasaan ia akan dijual oleh pewaris ke-2/3.

PEMBELI: “Tapi jika sy hendak jual susah bila tempoh pegangan semakin berkurang?” (JAWAPAN: Anda boleh lanjutkan tempoh pegangan)

PEMBELI: “Tapi nanti saya perlu bayar premium yang tinggi utk lanjutkan tempoh pegangan?” (JAWAPAN: Nilai tersebut sangat kecil berbanding pulangan yang anda perolehi apabila menjual nanti. Rujuk sambungan penerangan dibawah untuk kiraan premium itu)

Ketika ini di Selangor ada 2 JENIS PILIHAN untuk anda lanjutkan pegangan kepada 99 tahun semula bergantung atas tujuan anda;

Jika tujuan anda adalah untuk terus menduduki kediaman tersebut, anda hanya perlu membayar RM1000 pada bila-bila masa untuk melanjutkan semula tempoh pegangan kepada 99 tahun. Namun apabila hendak menjual kediaman itu anda perlu membayar penuh premium. Berapa premium penuh yang perlu dibayar? Sangat kecil berbanding dari nilai jualan yg anda bakal terima. Kiraan seperti di bawah.

Sebagai contoh anda membeli rumah ketika umur 30 tahun (2017). Kita tidak perlu pergi terlalu jauh. Ambil contoh anda ingin menjual selepas 30 tahun (2047). Baki pegangan ketika itu 69 tahun. Ketika itu anda berumur 60 tahun. Anda berniat hendak melanjutkan pegangan 30 tahun agar menjadi 99 tahun semula utk memudahkan jualan dan menaikkan harga jualan. Maka anda perlu bayar premium. Formulanya seperti berikut;

Premium = ¼ x 1/100 x Market Value of land (in sqft) x number of years to renew x land area (in sqft)

(Perlu diingat market value utk kiraan premium ini adalah market value untuk TANAH SAHAJA. Value bangunan tidak diambil kira untuk kiraan nilai premium. Bermaksud tanah terbiar atau tanah ada kediamanan sama sahaja nilai premium yang harus dibayar)

Andaikan rumah anda itu jenis Teres 2-Tingkat unit tengah dibeli pada harga RM450K di pinggir Shah Alam. Ketika ini market value untuk tanah di kawasan itu adalah RM50/sqft. Luas tanah adalah 1400 sqft (20x70ft).

Selepas 30 tahun, harga market value tanah itu diandaikan meningkat 2 kali ganda menjadi RM100/sqft. Maka kita kira premium yg anda perlu bayar.

Premium= 0.25 × 0.01 × 100/sqft × 30years × 1400sqft

= RM10,500

Ketika itu (tahun 2047) diandaikan seperti value tanah, value rumah juga meningkat 2 kali ganda menjadi RM900,000. Dengan loan 30 tahun yg telah habis dibayar, RM900,000 itu sepenuhnya milik anda.

“MAKA PREMIUM RM10,500 ITU SEBENARNYA TERLALU KECIL BERBANDING RM900,000 YANG BAKAL ANDA TERIMA (HANYA 1%)”

LEASEHOLD perlu dititik beratkan apabila membeli tanah atau lot banglo 10,000 sqft keatas kerana premium agak tinggi disebabkan keluasan tanah. Untuk kediaman siap yang mempunya keluasan tanah yang kecil, status LEASEHOLD atau FREEHOLD ini menjadi hanya aspek sampingan yang perlu diambil kira.

Yang menjadi aspek utama yang lebih penting adalah LOKASI dan HARGA.

“Jujur kami katakan FREEHOLD bukanlah faktor yang perlu anda terlalu utamakan apabila mencari rumah kediaman yang anda impikan. Harga, saiz dan lokasi adalah jauh lebih penting”

Kawasan berhampiran pusat bandar majoriti berstatus LEASEHOLD. Jika ada pun yang FREEHOLD, pilihan sangat terhad dengan harga yang jauh lebih tinggi. Sedang anda mencari kediaman berstatus FREEHOLD dengan lokasi yang sesuai dengan anda dan pada bajet harga yang terhad, masa makin berjalan, harga rumah kian meningkat. Pengakhirannya anda terpaksa juga membeli kediaman LEASEHOLD pada harga lebih tinggi atau lebih jauh kerana lewat membeli.

Harus kita sedar juga di Lembah Klang sendiri, kediaman berstatus LEASEHOLD yang terletak di kawasan yang berpotensi terjual dengan harga jutaan ringgit. Adakah pembeli itu yang terdiri dari golongan atasan atau high class property investor, tidak faham atau risau dengan status LEASEHOLD itu. Fikirkanlah.

HARAP BERMANFAAT.
Back To Top
Need Help? Chat with us